Ajalugu

    Toidu ja jookide valmistamine Põltsamaal on juba pikkade traditsioonidega.
    Alljärgnevalt anname ülevaate huvitavatest faktidest ettevõtte ajaloos.

    1920

    Meie eelkäija, ETK Põltsamaa Tehased, alustas tootmistegevust Põltsamaal 1920. aasta detsembri lõpus.

    1921

    Alustati veinide tootmist Põltsamaal. Veinitehase ruumid saadi vana õllevabriku ümberehitamise teel ja sisseseade maksis 200 000 marka. Veinitootmisega oli siis seotud 7 inimest.

    1926

    Põltsamaa tooteid hinnati kõrgelt Eesti Vabariigi algusaastail. Ajalehe „Ühistegelised Uudised“ 19. numbris ilmunud kuulutus annab sellele kinnitust:

    1927

    Toodangu hulka kuulus piiritus, mahlad, kamajahu, vein ja kohvi.

    1930

    28. mail sigurite põletamisest süttinud kohvitehasest kandus tulekahjuk peahoonesse , mille tagajärjel hävis kogu teine korrus ja tootmise seadmed. Loobuti kohvi, kama ja piirituse tootmisest ning jätkus ainult veini ja mahla tootmine.

    1936

    Alustati konservide tootmist. Toodangu nomeklatuuris olid konserveeritud kurgid, segasalat, maasika-, mustsõstra- ja vabarnakeedis, õuna- ja porgandimahl, keedetud ploomid, pirnid, õunalõigud ja karusmarjad siirupis jne. Valmis ka esimene eksportkaup – mustsõstra vesihoidis, mida 1939. aastal müüdi Inglismaale 35 tonni.

    1941

    Sõja oludes soikus tööstuslik tegevus peaaegu täielikult. Veinivarud hävitati ja suur osa sellest valgus Põltsamaa jõkke.

    1961

    Esimese ettevõttena Eestis hakati toiduaineid tuubidesse pakkima.
    Valmis esimene Põltsamaa kange sinep, mida nüüdseks kokku müüdud ligi 60 miljonit tuubi.

    1964

    Alustasime esimese tehasena maailmas kosmosetoitude valmistamist. Tuubidesse villitud mahlad, supid, pasteedid ja isegi piimaga kohv olid kõrgelt hinnatud toonaste kosmoseseiklejate poolt. 2011. aastal tulid 2 endist meie toite tarbinud kosmonauti ka isiklikult kunagise hinnatud tehasega tutvuma.

    1988

    Seati üles mahlapress ja alustati mahlapressimist ning õunakontsentraadi valmistamist Põltsamaal.

    1991

    Alustati Põltsamaa õunajoogi pakendamist uuel Tetra Paki liinil. Järgmisel aastal lisandus ka apelsinijook ja kõrrejoogid.

    1993

    Loodi ühisettevõttena AS Põltsamaa Felix (ETK ja AB Felix). Alustati Felix Tomatiketšupi müüki Eestis. Tänaseks on sellest saanud Eesti armastatuim ketšup.

    1996

    Algas võileivakurgi tootmine Rootsi ja Soome turule.

    2000

    Osteti Formeer majoneesi kaubamärk toodi tootmine üle Põltsamaale.

    2005

    Uue katlamaja rajamisega vähenesid energiakulud 30% ja Põltsamaa õhk sai puhtamaks.

    2006

    Uue, korgiga mahlapakendamisliini käivitamine.

    2007

    Osteti Nordic Foods varad, uue valmistoidutehase rajamine Põltsamaale.
    Suuremahulise kõrvitsatootmise algus nii koduturule kui ekspordiks Soome turule.

    Pai smuutid lisandusid tooteportfelli.

    2012

    Avati uus kaasaegne kastmetehas, mille tulemusena tugevdati turuliidripositsiooni salatikastmete ja külmade lauakastmete segmendis. Oluliselt kasvas kastmete eksport Soome, Lätti ja Leetu.

    2013

    Põltsamaa 1 liitristel mahladel võeti kasutusele mugavad üheastmeliselt avatavad korgid.

    Alustati Orkla Health tervisetoodete turustamisega apteegi- ja traditsioonilistes jaemüügikanalites. Lisandusid sellised tuntud brändid nagu Mölleri kalamaksaõli, Livol koguperevitamiinid, Gerimax energialisandid ja teised tugevad tervisetooted.

    2015

    Esimesena Eestis ja Baltimaades võeti kasutusele uudsed lihtsalt avatavad purgikaaned kõigil konserveeritud köögiviljahoidistel, kapsastel ja purgisuppidel.

    2017

    Orkla Grupp kolis kogu Baltikumi mahlatootmise Eestisse ning investeeris Põltsamaa mahlatehasesse ja kompetentsikeskuse rajamisse 1,5 miljonit eurot. Selle sammuga sai Põltsamaa tehasest Baltimaade kaasaegseim mahlatootja.

    2018

    AS Põltsamaa Felix ühines AS Kaleviga ning ühiseks ettevõtte nimeks sai Orkla Eesti AS.